Az ország irányítása

Amikor arról beszélünk, hogy hogyan működik itt eMagyarország, akkor két összetevőt kell megemlítenünk. Hiszen egyrészt az eRepublik keretei közt létező „ingame” lehetőségekkel, másrészt pedig a játékon kívül szerveződő de fontos részelem, az „outgame” felület. Hogy egy példán vezessük le, ingame ugye van például elnökválasztás, ami a játékon belül történik. De legalább ilyen fontos a kormány munkája, aminek hivatalosan nincs helye a játékban, ezért outgame szerveződik meg a megválasztott elnök által összeválogatott emberekből. Tehát látható, hogy a játékosok túlnőttek a játék keretein és további elemeket vontak be eRepublikus szórakoztatásukba.

 

Bár nagyon sokszínű lehet az országok irányítására hatással lévő tényezők sor, de könnyen leegyszerűsíthető. A folyamatban a következők játszanak nagy szerepet:

 

Diktátor

Az MU commander tud részt venni a puccsban, abban az országban ahol az MUja tartozkodik.
Következő feltételeknek kell megfelelnie:
-200.000 cc az MU számlán
-az országnak legyen legalább 1 régiója
-főváros ne legyen támadás alatt
-nincs jelenleg másik diktátor
-nem volt az utóbbi 10 napban sikeres forradalom

 

A diktatúra alatt majdnem teljhatalma van a diktátornak. Ez idő alatt az elnök és a kongresszus tehetetlen (nem változtathatja meg az újaknak szánt kezdőüzenetet, és impicset nem adhat be az elnök ellen).

A diktátor a következőket teheti meg: 

  • elfogadható ÁP-k számát 50%-kal növelheti, ez a következő kongaválasztásig érvényes
  • rendelkezhet az orgok felett (e-mailcímet, jelszót is változtathat rajtuk, de az MU versenyek alatt nyert orgok felett nincs hatalma)
  • Törvényeket adhat be, és ő egyedül szavazhatja meg (de a 24 órás szavazási idő megmarad)

Bővebb infóért a diktatúráról és diktátorról kattints ide

Elnök

Ő is ingame választás útján nyerhet. Az elnöknek szintén van lehetősége bizonyos törvényjavaslatokat benyújtania (korlátlan számban), ilyen például a:

  • Natural Enemy (+10% sebzést ad direkt csatában egy ellenséges ország ellen a közös csatákra, egy lehet egyszerre ilyen érvényben. Felkelésekre nem vonatkozik.
  • Szövetségkötés (MPP, avagy kölcsönös védelmi egyezmény, 10 000 HUF-ba kerül megszavazás esetén)
  • Kezdőüzenet megváltoztatása (amit az új regisztrálók megkapnak a játék elején)
  • Légicsapás (távoli ország régiójának megtámadása, sokba kerül. 14 naponként egyszer lehet légicsapást intézni)
  • Épületvásárlás (régebbi rendszerből maradt meg, már nincs ilyen)
  • Embargó (kereskedelmi embargó, sok értelme nincs, inkább jelzés értékű).
  • Hadüzenet (ezért fizetni kell 700 aranyat megszavazás esetén)

Ezentúl ő állíthatja be a magyarországi Nap Csatáját, ami a sebzéskoordinációban segít. Igazgatja a kormányt, besegít a minisztériumok munkájába ha kell és vezeti az országot. Választási programját próbálja megvalósítani, ami munkájának legnagyobb részét teszi ki. Ezentúl egyedül ő tudja megtámadni egy másik ország régióit.

 
Nézzük az elnök ingame megnyíló új lehetőségeit:
A következőket a Közösség menü >>>my country >>> Adminisztráció alatt lehet elérni:

Napi csata állítása:

Alatta a kongresszusi képviselőkhöz hasonlóan, de egy kis eltéréssel:

Lentebb lehet beállítani, hogy kik legyenek a kormány tagjai:

Ha a szövetség nevre kattint az elnök, akkor a szövetséggel kapcsolatos szavazásokat láthatja:

/új beadvány kezdeményezésére a two vezetői jogosutak, a többi tag legfeljebb a vezető lecserélését kezdeményezheti/

 

Kormány

A játék egyik legkiterjedtebb outgame szerveződése. Az elnökjelöltek minden választás előtt összeállítanak egy kormánynévsort, Ezen gyűjtik össze, hogy melyik minisztériumban kik fognak dolgozni ciklusa alatt. Mivel az elnök nem lenne képes mindent maga intézni, ezért van szükség munkájukra. Hogy csak pár minisztériumot soroljunk fel: Hadügy, Külügy, Gazdasági, Szociális, Oktatási. Ők szintén rendelkeznek saját csetszobával, azonban mindig van egy központi kormányszoba, mely jelszóval védett.

Mindenki által látható információ az ország kormányáról ingame (menüsorban közösség > my country):

Pártok

A játékban 16. szinttől bárki alapíthat pártot (ez 40 aranyba kerül), vagy léphet be más mármeglévő, az adott országban lévő pártba. Egy kezdőnek nem ajánlom az új párt alapítását, mert hasznosabb dolgokra is elköltheti a pénzét. Vannak pártok bőven, lehet válogatni, hogy melyikbe szeretnénk belépni.

A pártok tagjai szavazhatnak a pártelnökválasztáson, vagy akár saját maguk is indulhatnak a pártelnöki székért. A pártok zömére igaz, hogy kidolgozott programmal rendelkeznek, és bizonyos ideológiákat, vagy célokat kreáltak, melyeket itt a játékban próbálnak megvalósítani. A pártok közül is kiemelkedő szerepük van az 5 legnépesebbnek, azaz a TOP5 pártnak, ezért folyamatos verseny van köztük. A játék keretei szerint ők jogosultak kongresszusi választáson jelölteket indítani. Továbbá az elnökválasztáson is ők indíthatnak jelölteket amennyiben nem mondanak le erről a jogról. Ez esetben a TOP5-nél kisebb pártok is állíthatnak jelöltek de szintén népességük szerinti sorrenden. Jelöltállításkor a kispártok az ő segítségükkel, rajtuk keresztül tudnak indulni pozíciókért.A pártok ezen kívül csetszobával is rendelkeznek, ahol folyamatosan tudják igazgatni életüket és kongresszusi választások alatt irányítják a szavazóikat.
 
Erepublikon van arra lehetőség, hogy a korábbi választási eredményeket megnézhessük, és egyúttal igy látunk egy listát is a pártokról. Ezt a következő módon érhetjük el:
 
1.:Felül a menüsorban a közösségen belül a Választások-ra menjünk
2.: Utána erre kattintva kiválaszthatjuk, hogy melyik választásról szeretnénk informálódni: elnökválasztás, képviselőválasztás, pártelnökválasztás. Jelenleg minket a pártelnökválasztás érdekel
3.: Ide kattintva választhatjuk ki, hogy az országunkban melyik pártra vagyunk kiváncsiak. Alapesetben a saját pártunkat mutatja.
4.: Itt kiválaszthatjuk, hogy mely időszak érdekel minket (alapesetben az utolsó eredményeket láthatjuk)
5.: Itt pedig kiválaszthatjuk az országot (alapesetben saját országunkat láthatjuk)
Sajnos nincs olyan rész, ahonnan az adott ország összes pártjának az erepes pártoldala megtekinthető lenne, de elérhetők úgy, hogy ha kiválasztunk itt egy pártot, a pártelnöki választást legutóbb megnyet személyre ráklikkelünk, és a profilján keresztül elérhetjük annak a pártnak az oldalát, melynek egyben pártelnöke.
Kb ennyi párt van jelenleg eMagyarországon:

 

Pártelnök

A pártelnökök feladata és felelőssége, hogy szabályozzák, irányítsák a pártjukat, toborozzanak és alakítsák a párt képét. Amennyiben TOP5 pártról van szó, ők határozzák meg, hogy kit indítanak elnöknek pártjukból, vagy kiket indítanak kongresszusi jelölteknek az egyes régiókban. Ha egy kisebb pártról van szó, akkor a pártelnök a már jelölt elnököket támogathatja pártjával.

Nézzük meg, hogy mit láthat egy játékos a saját pártjának oldalán, illetve milyen plusz funkciói vannak a pártelnöknek:

 

 

Kongresszus

Az ország irányításában fontos szerepet töltenek be. Erejük a törvényjavaslatok esetében mutatkozik meg. Hiszen hogyan valósulhatna meg az irányítás anélkül, hogy törvényeink lennének? A kongresszusi képviselő állampolgárságot biztosíthat és különböző javaslatokat adhat be, vagy szavazhat róla.

Ezek közül vannak egyszerű többséggel elfogadható törvények, de a kétharmados támogatást megkövetelők is, azonban az elfogadáshoz kell a kongresszus jóváhagyása, melyről a képviselők szavazhatnak a játékban. A benyújtott törvényjavaslatokat az avatárod melletti országzászlóra kattintva éred el. Itt pedig az Administration (adminisztráció) fület kell kiválasztanod.

Ekkor eléred a törvényjavaslatok listáját. Az egyes javaslatok melletti Details gombra kattintva pedig láthatod annak részleteit is: ki, mikor, miről adta be, és hogy áll a szavazás jelenleg? Ez a kongresszus ingame működése.

Azonban náluk már erősen látszik az outgame vonatkozás is. Hiszen csetszobájukban (#kongresszus) hetente tartanak ülést, ahol azok a javaslatok kerülnek benyújtásra, majd egy külső forumon szavazásra, melyeknek nem ad helyet a játék. De ugyanitt tart hetente beszámolót az elnök, illetve a kormány és a kongresszus közti egyeztetések is itt zajlanak.

Figyelem! Ha elsőként vagy kongresszusi képviselő, akkor nem árt tudnod, hogy nem lehet ész nélkül beadni javaslatokat, mert megbéníthatod az ország működését, vagy legalábbis valamilyen zavart idézhetsz elő.
Az állampolgárság megadásának menetéről itt lehet olvasni:  https://tinyurl.com/a6oqb7
A kongresszus házszabályáról itt:  https://goo.gl/cqNPlR

Pénzkiutalás, pénznyomtatás, adó és minimálbér megváltoztatásának javaslatát csak a gazdasági miniszter (vagy elnök) kérésére szabad beadni és megszavazni

NE, békekötés, háborúindítás javaslatát csak a hadügyminiszter  (vagy elnök) kérésére szabad beadni és megszavazni.

Minden szavazás 24 órán keresztül tart. Mivel néha félreértések, meggondolatlanságok miatt, vagy esetleg tapasztalat hiányában kerülnek beadásra olyan javaslatok, melyeknél nem biztos, hogy jó, ha megszavazásra, vagy nem megszavazásra kerülnek, ezért mindig szavazattartás van addig, amíg nincs felsőbb utasítás (elnöktől, frakcióvezetőktől).

Általában 40 kongresszusi képviselőt küldhetünk a kongresszusba összesen (1 régiónál 10, 2 régiónál 20, 3-nál 30, 4-40 régió között összesen 40 férőhely, 40 régió fölött megegyezik a régiók számával a férőhelyek száma). A top5 párt indíthat képviselőket. Minden párt jelöltjei a választás után gyakorlatilag egy saját kis frakciót képez, melynek lesz egy frakcióvezetője, és helyettese. Ezek a frakcióvezetők és helyettesek az elnökke együtt egy átékon belüli körlevélben értekeznek egymással, így könnyen tudnak tájékoztatást kapni az elnöktől. A frakcióvezetők és helyettesek kötelessége tájékoztatni saját frakciójukat (egy másik körlevélben) a szavazások mikéntjéről. Ez nem azt elenti, hogy gyakorlatilag a kongresszus csak bábokból áll, hanem azt elenti, hogy a kongresszusi képviselők nem biztos hogy eléggé átlátják az ország helyzetét. Az utasítás során az is közlsre kerül, hogy miért döntött úgy a vezetőség. Ezek után mindenkinek megvan adva a szabad választás, hogy mire szavazzon egy szavazás során, senki nem tudja megkötni a kezét, de ajánlatos lehet követni az utasítást.

Ha kongresszusi képviselő vagy, és valamit nem értesz, nyugodtan érdeklődj azzal kapcsolatban másoktól. Jobb, ha előbb kérdezel, utána cselekszel, mint fordítva.

Kongresszusi képviselet eloszlásának aránya, tagok száma, és választási eredmények (mindenki számára látható: menüsorban közösség > my country):

Mindenki által látható funkciók és az, amit csak a kongresszusi képviselők láthatnak:

 

A részletekre kattintva lehet látni a szavazás állását, a kongresszusi képviselők pedig szavazhatnak (24 óráig tart egy szavazás):

 

További képek, amik a kogresszusi képviselők láthatnak (klikk a szövegre a képhez):

A kongresszus szerves részét képezi a Bevándorlási Hivatal, melyről bővebbein ide kattintva tudsz olvasni.

Polgárok

Bár a felsorolás velük ért véget, de igazából velük és Veled kezdődik minden. Hiszen ezt a struktúrát valakinek fel kell építenie. Valakinek kell szavaznia, ugyanúgy, ahogy valakinek kell indulnia a tisztségekért. Tehát mindennek a kezdete maga a játékos, a polgár, Te!